Hátha valaki nem tudta!
Szódabikarbóna - a régi-új csodaszer
Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A
főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés,
emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja
sem áll messze tőle. Mindig tartsunk belőle otthon!
Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.
Tisztítja a kezet
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával,
mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk
bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a
körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe,
melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.
Szagelnyelő
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes
elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok
okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben
vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port
bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük
az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni
benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de
megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Könnyíti az emésztést
Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy
kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra!
Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos
kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a
túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés
közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a
nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom,
gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.
Fertőtlenít
Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet,
smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok
melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük
azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8
evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen
jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel
Továbbá:
- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát
is szórunk a vízébe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy
csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel
keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban
javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét
használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség
szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi
szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát,
mert annak vízlágyító hatása van.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe
kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a
lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt
szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon
szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből
vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg
vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz
fejbőrbe, megszabadít a korpától.